Έκδοση του βιβλίου «Κοιτασματολογία Νικελίου» του Δρ. Αθανασίου Αποστολίκα
Δημοσιευση στις: 20-12-2011

Εκδόθηκε από τις εκδόσεις Εφύρα με χορηγία της ΓΜΜΑΕ ΛΑΡΚΟ το βιβλίο «Κοιτασματολογία Νικελίου» του Δρ. Αθανασίου Αποστολίκα Διευθυντή Γεωλογικών Ερευνών της Εταιρίας. Το βιβλίο δεν διατίθεται προς πώληση, αλλά χορηγείται δωρεάν από τη ΓΜΜΑΕ ΛΑΡΚΟ.

Υπάρχει μεγάλος αριθμός βιβλιογραφίας διεθνώς που αναφέρεται σε κοιτάσματα μεταλλευμάτων, συμπεριλαμβανομένων των νικελιούχων, τα οποία σήμερα παρουσιάζουν μια ιδιαίτερα μεγάλη ζήτηση. Όπως είναι γνωστό το νικέλιο στήριξε και συνεχίζει να στηρίζει τη βαριά βιομηχανία μιας σειράς χωρών μεταξύ αυτών και βαλκανικών όπως της Ελλάδας, της FYROM, του Κοσόβου και της Αλβανίας.

Η συμπυκνωμένη αναφορά στο νικέλιο και σε κοιτάσματα νικελίου φιλοδοξεί να προσφέρει τη δυνατότητα απόκτησης μιας πολύπλευρης γνώσης σχετικά με την κοιτασματολογία νικελίου. Το βιβλίο προσπαθεί να δώσει μια ολοκληρωμένη εικόνα, η οποία περιλαμβάνει το γεωλογικό περιβάλλον, τον τύπο, το μέγεθος και τα ορυκτολογικά -γεωχημικά χαρακτηριστικά των νικελιούχων κοιτασμάτων που υπάρχουν παγκοσμίως και ιδιαίτερα στα Βαλκάνια.

Το υλικό που χρησιμοποιήθηκε προέρχεται από τη διεθνή και την Ελληνική βιβλιογραφία καθώς και από την πολύχρονη ενασχόληση μου με το αντικείμενο. Σημαντική ήταν η βοήθεια συναδέλφων που ασχολούνται με τα νικελιούχα μεταλλεύματα, οι οποίοι με τις πληροφορίες, συμπληρώσεις και υποδείξεις έχουν συνεισφέρει στην ολοκλήρωση του.

Η υπόδειξη λαθών, παραλείψεων και κριτικών από τους αναγνώστες θα θεωρηθεί ιδιαίτερη τιμή.

Περιεχόμενα του βιβλίου μπορείτε να δείτε εδώ .

 Βιογραφικό
Ο Θανάσης Αποοτολίκας σπούδασε Γεωλογία στα Πανεπιστήμια Goettingen Γερμανίας - Utrecht Ολλανδίας και είναι κάτοχος Διδακτορικού (PhD) του τμήματος Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Πολλές επιστημονικές εργασίες του είναι ανακοινωμένες σε διεθνή συνέδρια. Εργάζεται επί 22 χρόνια στην ΓΜΜΑΕ ΛΑΡΚΟ σε διάφορες θέσεις του ερευνητικού τμήματος. Είναι μέλος πολλών επιστημονικών φορέων και εξουσιοδοτημένος από την European Federation of Geologists για πιστοποίηση αποθεμάτων σύμφωνα με τους διεθνείς κώδικες αναφοράς.

Top